ŽENIDBA N.V. Gogolja u režiji Milana Karadžića

Ženidba
Režija i idejno rešenje scenografije: MILAN KARADŽIĆ
U svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena - licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva…

Opis Umetnici
ŽENIDBA N.V. Gogolja u režiji Milana Karadžića
4

Umetnici


INFO ORGANIZATORA (29.06.2020.): Predstava ŽENIDBA N.V. Gogolja u režiji Milana Karadžića 16.07.2020. je otkazana. Za više informacija o povratu ulaznica, molimo vas da pošaljete email na office@tickets.rs .

 

 

Ženidba

Režija i idejno rešenje scenografije: MILAN KARADŽIĆ

Kostimograf: DRAGICA LAUŠEVIĆ

LICA:

AGAFJA TIHONOVNA - Jelena Orlović

ARINA PANTELEJMONOVNA - Milena Jakšić

FJOKLA IVANOVNA - Anika Grujić

POTKOLJOSIN - Milan Vasić

KOČKARJOV - Igor Damnjanović

KAJGANA - Milorad Kapor

ANUČKIN - Nebojša Đorđević

ŽEVAKIN - Bojan Stojčetović

STEPAN - Branko Babović

DUNJAŠKA - Tamara Tomanović

ALEKSEJ STARIKOV - Branko Babović

Predstava je koprodukcija Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

 

REČ REDITELJA

U svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena - licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i itekako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.

 

Ono što me je, pored toga, podstaklo da se opredelim baš za ovaj komad je njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi, koji nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, teskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima. Da bismo danas razumeli te likove, sve što je potrebno da uradimo je da se pogledamo u ogledalo.

 

Treći razlog zašto će upravo Gogoljevom “Ženidbom” biti nastavljena moja saradnja za Narodnim pozorištem iz Prištine/Gračanice, i saradnja tog pozorišta sa SNP-om, je izvrsna glumačka podela sa kojom je uvek zadovoljstvo raditi, a koja će na najbolji mogući način izneti ovu univerzalnu priču, koju će imati prilike da vidi publika od Vojvodine do Kosova što je izuzetno važno i za pozorišta i za publiku.

 

Izvor: NP Priština/ SNP Novi Sad

Preporuka

LETO NA GARDOŠU 2020.

Gardoš, Letnja pozornica

LETO NA GARDOŠU 2020.

U pitanju je komedija apsurda, koja se već deceniju i po igra na…

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati