Lift

Lift
Šabačko Pozorište
 više

Opis Umetnici
Lift
4

Umetnici


 

„Lift” kao metafora života, krije iza svojih vrata razne tajne i misterije. Samo što za razliku od života, kada se zaglavi, on zaustavi i vreme. Da li je baš tako? Možda u tom kvaru, zaglavljenju lifta, toj kratkoj pauzi u neprekidnom kretanju ima i nešto dobro. Možda je to onaj trenutak otrežnjenja, posle ozdravljenja od teške bolesti u životu, kada postajemo svesni da smo pogrešno živeli. Da li to otrežnjenje može uticati na promenu u našem shvatanju, filozofiji? Možda, za trenutak, jer pritiskom na dugme, izabran je pravac i sprat. Posle popravke, lift nastavlja zadati put, a mi u njemu? Možemo li izaći dok se lift (život) ne zaustavi, dok ne stigne tamo gde smo ga mi isprogramirali? Pokušajmo to da zamislimo.

Scena Maska, Šabačko pozorište i Mermer i zvuci Aranđelovac
Tekst: Saša Simonović
Reditelj i scenograf: Ivan Tomašević
Kostim: Selena Mladenović
Izbor muzike: Dušan Simić i Ivan Tomašević

 


Igraju:    
TED –  DUŠAN SIMIĆ
LOLA – ANETA TOMAŠEVIĆ
ALISA – ALEKSANDRA RISTIĆ
DEREL – IVAN TOMAŠEVIĆ
GLAS – SONJA MILOJEVIĆ


Majstor tona: Mihailo Brezina
Majstor svetla: Radivoj Kostadinović
Realizacija scenografije: Mihailo Brezina

 

Saša Simonović (1968) kniževnik i dramski pisac, objavio je šest romana, zbirku pesama i zbirku pripovedaka. Ovo je njegov treći dramski tekst.

 

“ Svi u nekim trenucima osetimo skučenost, teskobu, manjak prostora – u sebi, i oko sebe. Srećni su oni koji to osete povremeno, neki od nas nikad ne prestaju. Ako je ljudski um ceo jedan univerzum, kako se ponaša onaj u čijem telu se um nalazi, kada se taj univerzum svede na uokviren prostor, na okolnosti koje ne može da kontroliše, na okruženje ljudima koji iz njega izvlače ono najgore? Šta kada um prestane da kontroliše telo, a telo počne da vlada umom? Trudeći se da pronađem izlaz, nailazio sam na zidove. Oni su nestajali, i ponovo se vraćali kad god su likovi ove drame pokušavali da prevare sebe, a onda i druge. Zato četiri osobe zaglavljene u liftu, koliko god posebne i različite, dele istu osobinu – uplašenost od suočavanja sa okolnostima koje će, makar i za milimetar, promeniti njihove uštogljene navike i jednolične živote.”

Olga Dimitrijević, autorka

 


Izvor: sabackopozoriste.rs; Facebook: @sabackopozoriste

Preporuka

SIN

Atelje 212

Komad „Sin“ pažnju usmerava na porodične odnose i adolescentsku depresiju sina koji pati nakon razvoda svojih roditelja. Pisac vešto i…

NOĆNA STRAŽA

Atelje 212

NOĆNA STRAŽA – F. Šili
MILOŠ VLADISAVLJEVIĆ, pater familias……………………………….NENAD ĆIRIĆ
MARIJA VLADISAVLJEVIĆ, njegova ćerka……………………………..JELENA STUPLJANIN
NINA VLADISAVLJEVIĆ,…

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati