JULIJA

„JuliJA“ predstavlja autorski projekat glumice i rediteljke Mirjane Karanović, u kome nam je, vodeći se ličnim motivima i savremenim društvenim problemima, ponudila odgovor na pitanje gde je i šta radi Strindbergova „Gospođica Julija“ danas? Svodeći poznati komad na njegovu glavnu junakinju, Juliju, autorka nudi ubedljivo (savremeno) tumačenje.  više

Opis Umetnici
JULIJA
3

Umetnici


Tekst 
Nina Džuver, po drami „Gospođica Julija“ Augusta Strindberga

Režija 
Mirjana Karanović

Koreografkinja
Sonja Vukićević

Asistent režije
Damjan Kecojević

Scenografija
Mia David

Kostimografkinja
Zora Mojsilović

Kompozitor
Draško Adžić

Dizajn svetla
DjuraLight

Premijera
18. novembar 2017

O predstavi

„JuliJA“ predstavlja autorski projekat glumice i rediteljke Mirjane Karanović, u kome nam je, vodeći se ličnim motivima i savremenim društvenim problemima, ponudila odgovor na pitanje gde je i šta radi Strindbergova „Gospođica Julija“ danas? Svodeći poznati komad na njegovu glavnu junakinju, Juliju, autorka nudi ubedljivo (savremeno) tumačenje. Na ovaj način Mirjana Karanović uspeva da jedno od glavnih pitanja „Gospođice Julije“, borbe polova, dovede u fokus u kontekstu savremenog društva, njegovih oblika komunikacije i analize šta znači biti junakinja našeg doba.

Reč autorke

Ovo je predstava o Juliji i meni. O strasti, žudnjama, buntovništvu, lepoti, talentu, o izuzetnosti, o ambiciji i preživljavanju. O svemu što vezuje nju i mene već decenijama. O zabludama, porazima, patnji, aroganciji, greškama, slabostima, usponima i padovima. Ovo je predstava o okovima i slobodi. Ona i ja smo žive. Uprkos svemu. Ovo je predstava koja slavi njen život.

Reč dramaturškinje

Da li je pametno, gospođice Julija, da otvarate ovu temu?
Hodajući po rubu sećanja gospođica Julija preispituje ulogu koju igra u svom dosadašnjem životu. Od jedne do druge Julije prošlo je više od veka ali ona ostaje prva i poslednja karika u začaranom krugu nametnutih pravila i očekivanih ishoda.

Julija se ne miri sa maskom koja joj je još od davnih dana nametnuta. Ona ne pristaje na prosto sparivanje, ona ne pristaje na ništa manje od čiste ljubavi. Ona voli sebe da bi volela druge. Ona ne misli isto kao svi jer ne može. Zbog toga borba naučenog i instiktivnog postaje borba za život kakav voli da živi. Šta ostaje Juliji koja misli svojom glavom? Kako da preleti tolike reči koje joj se neprestano stavljaju u usta i ostane gore, daleko iznad svega?  (Izvor: heartefact.org)

Preporuka

SAMCI I SAMICE

Pozorište "SLAVIJA"

Igraju: Dragana Mićalović, Bojana Grabovac, Marina Ćosić, Dušan Matejić, Stefan Radonjić

Novogodišnji Magični Show

KOMBANK DVORANA, Sala 1

Novogodišnji Magični Show

„Novogodišnja Simfonija“ u Sava centru 15. decembra!

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati