DEČJA SOBA

Opera za decu

Kompozitor: Milenko Živković
Libreto: Desanka Maksimović
Dirigent: Milan Nedeljković
Reditelji: Natalija Stanković i Mateja Đedović, mentor Boris Liješević

„Kompanija Balet Mladih“ Instituta za umetničku igru, koreografi Mila Stijak i Ana…  više

Opis Umetnici
DEČJA SOBA
6

Trenutno nema novih termina u prodaji

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Last event date: Nedelja, Januar 23 2022 12:00

Opera za decu

 

Kompozitor: Milenko Živković

Libreto: Desanka Maksimović

Dirigent: Milan Nedeljković

Reditelji: Natalija Stanković i Mateja Đedović, mentor Boris Liješević

 

„Kompanija Balet Mladih“ Instituta za umetničku igru, koreografi Mila Stijak i Ana Bošković

 

Hor Dečjeg kulturnog centra: „Naći svoju zvezdu“, dirigent: Snežana Despotović

 

Solisti Muzičke škole „Vojislav Vučković“, klasa prof. Maja Đokić

 

Orkestar polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ i profesionalni muzičari

 

Uloge:

Uloge tumače polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“

 

Mama: Biljana Jovanović

Tata: Boris Papak

Prvo dete: Olivera Krivokuća

Drugo dete: Isidora Bogdanović

Treće dete.: Sara Ristić

Četvrto dete: Mina Nikolić

 

Uzrast: 5+

Trajanje:

Autor: M. Živkovića / D. Maksimović

Scena: Scena za decuKoncipirano skoro kao „didaktičo sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere. 

Premijera opere za decu „Dečja soba“ na 53. Beogradskim muzičkim svečanostima

U okviru 53. BEMUS-a, 12. i 13. novambra sa početkom od 20 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“ premijerno će biti izvedena opera za decu kompozitora Milenka Živkovića po tekstu Desanke Maksimović.

„Dečja soba“ je prva dečija opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji. Izvdena je 20. i 26. februara 1941. godine. Delo jedinstvenih vrednosti, rad je dva velikana srpske umetnosti, i pokazatelj naprednog mišljenja i visokog razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini dvadesetog veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim stremljenjima u Evropi. 

Ove godine se navršava 120 godina od rođenja Milenka Živkovića, čiji su značaj i delo nepravedno zapostavljeni u našoj sredini, a na 53. BEMUS-u sa izvoeđenjem „Dečje sobe“ podsetićemo na njegov nemerljiv doprinos u stvaranju muzičke i scenske umetnosti u Srbiji.

Opera „Dečja soba“ komponovana je po motivima istoimene kratke priče, naše poetese Desanke Maksimović, i predstavlja ne samo prve korake kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku u Srbiji u četvrtoj deceniji dvadesetog veka, već i pravi biser opusa Milenka Živkovića i naše kulturne baštine.

Koncipirano skoro kao „didaktičo sredstvo“ sastavljeno od kraćih muzičko-scenskih slika, ovo delo predstavlja idealan način da se najmlađa publika uvede u svet opere. Niz zanimljivih slika zapravo tretira ordinarne, svakodnevne teme iz života jedne porodice. Posmatrano iz ugla roditelja, ali i iz ugla dece sa iskorakom, kako je očekivano kada su deca u pitanju, u pomalo fantazmagorični svet. Četvoro dece suprotstavljaju se dosadnim svakodnevnim ritualima i zahtevima roditelja. Njihova nepresušna želja za igrom vodi ih u šumski svet patuljaka i životinja, gde vladaju pesma i igra. Prodor bajke u realnost, te dečja igra koja se suprotstavlja nametnutom, naveli su nas na razmišljanje o odnosu naše svakodnevnice prema igri i slobodi, kao i na to kako da na atraktivan i zabavan način približimo deci tradicionalne  vrednosti.

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koji Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“ realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope. Projekat ima za cilj povezivanje i usavršavanje mladih operskih umetnika, promovisanje operske umetnosti i stvaranje nove publike. Uz požrtvovan rad mladih školovanih pevača, reditelja, dirigenata, instrumentalista, scenografa, koreografa, a uz mentorstvo afirmisanih umetnika. Izvođenje uključuje i dečiji hor, kao posebnog ponosa celokupnog anasambla.  Projekat ima za cilj da doprinese razvoju srpske operske umetnosti kroz kreativnu snagu nove generacije operskih umetnika i njihove mladalačke energiju koja će uz savremen pristup vaspitavati novu publiku i vratiti sjaj operskoj umetnosti kod nas. 

Produkcija i tehnička realizacija Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“.

Naša ponuda


Edvard Olbi Ko se boji Virdžinije Vulf Reditelj: Lenka Udovički

Baal Bertolt Breht PREVOD: Maja Matić REDITELJ I SCENOGRAF: Diego De Brea DRAMATURG: Kata Đarmati

Mark Kamoleti BOING – BOING Reditelj: Predrag Stojmenović Igraju: Radovan Vujović, Viktor Savić, Borka Tomović, Jelena Gavrilović, Nada Macanković/ Andrijana Oliverić, Jelisaveta Orašanin/ Marina Vodeničar

Preporuka

POŠTENI PROVALNIK

Pozorište Boško Buha

Dario Fo
Pošteni provalnik
Režija: Milan Karadžić

Tri junakinje ove predstave pokušavaju da odgovore estradizovanim zahtevima svog vremena i međusobnim odnosima, iskustvima i sopstvenim telima svedoče o…

Žorž Fejdo BUBA U UHU Režija: Ljubiša Ristić

Upozorenje! Vreme će uskoro isteći!
Preostalo vreme:
00:00

ulaznica(e) u korpi

ukupno:


Rok je istekao. Molimo, ponovo stavite stavke u korpu.


Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati