BELI BUBREZI

BELI BUBREZI – Vedrana Klepica

Opis Umetnici
BELI BUBREZI
17

Umetnici


PODELA:
JOVANA STOJILJKOVIĆ
KATARINA MARKOVIĆ
DRAGANA ĐUKIĆ
ŽELJKO MAKSIMOVIĆ
MARIJA JELIĆ

Rediteljka: Isidora Goncić
Dramaturg: Dimitrije Kokanov
Kostimografkinja: Mina Miladinović
Scenograf: Milan Miladinović
Kompozitorka : Irena Popović
Scenski pokret: Igor Koruga
Organizatorka: Jelena Tvrtković
Asistent organizatorke: Lazar Nenadić
Asistent dramaturga: Đorđe Kosić

 
Beli bubrezi (u originalu Bijeli bubrezi) savremeni  dramski tekst sve uspešnije hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastarino kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.
Beli bubrezi su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulurni kontekst Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.
Autorka u ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drama apsurda koja je značajna u sagledavanju repertoar Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.
Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozoritšu, nakon što je diplomirala sa Joneskovim komadom Ćelava Pevačica na sceni Petar Kralj.
Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni u u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. Dosad su izvedene njene drame:  J.A.T.O,  Radio Kundera, To Fuck Because We Want To, Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara, Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja, Moby play, Bijeli bubrezi, Naš odgoj, Uputstva za razumijevanje jednoplodnih biljaka.
Beli bubrezi su do sada izvođeni u Teatar &TD, Zagreb; Turma, Festival International de dramaturgia, Buenos Aires, Argentina kao i na Trećem programu hrvatskog radija.
Premijera : 29.11.2019. u 20 :30 na sceni “ Petra Kralj “.

Fotografije: Boško Djordjević
(Izvor: atelje212.rs; Facebook: @atelje212)

Preporuka

ĐUROLOGIJA

KOMBANK DVORANA

ĐUROLOGIJA

DRŽAVNI POSAO

KOMBANK DVORANA

DRŽAVNI POSAO

REGIONALNA HIT KOMEDIJA ‘’KAKVA TI JE ŽENA ,TAKAV TI JE ŽIVOT’’

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati