BELEF 2019 - OĐILA

Bend Ođila postoji od 1983. godine. NJegov naziv je sastavljen od dve reči na romskom jeziku: ođi, što znači duša, i đila, što znači pesma. Osnovali su je Igor Dunjić-Zveržanovski i Slobodan Simonović. NJima su se ubrzo priključile Davorka Bosnić i Sanja Uzelac, a zatim Boris Nikolić, Andrej Stefanović i Nikola Diklić.  više

Opis Umetnici
BELEF 2019 - OĐILA

Subota, 6. jul
Vojni muzej u 21 čas

KONCERT MUZIČKOG ANSAMBLA OĐILA

Bend Ođila postoji od 1983. godine. NJegov naziv je sastavljen od dve reči na romskom jeziku: ođi, što znači duša, i đila, što znači pesma. Osnovali su je Igor Dunjić-Zveržanovski i Slobodan Simonović. NJima su se ubrzo priključile Davorka Bosnić i Sanja Uzelac, a zatim Boris Nikolić, Andrej Stefanović i Nikola Diklić.

Grupa od svog formiranja izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova Cigani lete u nebo, Moja slatka umiljata zver i drugih. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine bend je objavio tri albuma, od kojih dva zlatna. Osvojio je i nagradu “Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i nagradu na takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslavije. Zapažene nastupe imala je i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Predstavljala je Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobila više priznanja i pohvala.

Poslednjih godinu dana je održala nekoliko izvanrednih koncerata, među kojima se ističe koncert u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca, kao i koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Bend danas čine Bosnić, Uzelac, Nikolić, Stefanović i Simonović.

Preporuka

PRED SVITANJ

Atelje 212

FILIP GRUJIĆ
PRED SVITANJE (po drami NE PRE 4.30 NITI POSLE 5.00)

PRAH

TEATAR NA BRDU, Velika scena

ON - Zoran Cvijanović
ONA - Nataša Ninković
Koliko puta ste…

Višestruko nagrađivana predstava „Favi“ produkcije po tekstu Stevana Koprivice PLASTIKA 

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati