BELEF 2019 - OĐILA

Bend Ođila postoji od 1983. godine. NJegov naziv je sastavljen od dve reči na romskom jeziku: ođi, što znači duša, i đila, što znači pesma. Osnovali su je Igor Dunjić-Zveržanovski i Slobodan Simonović. NJima su se ubrzo priključile Davorka Bosnić i Sanja Uzelac, a zatim Boris Nikolić, Andrej Stefanović i Nikola Diklić.  više

Opis Umetnici
BELEF 2019 - OĐILA

Subota, 6. jul
Vojni muzej u 21 čas

KONCERT MUZIČKOG ANSAMBLA OĐILA

Bend Ođila postoji od 1983. godine. NJegov naziv je sastavljen od dve reči na romskom jeziku: ođi, što znači duša, i đila, što znači pesma. Osnovali su je Igor Dunjić-Zveržanovski i Slobodan Simonović. NJima su se ubrzo priključile Davorka Bosnić i Sanja Uzelac, a zatim Boris Nikolić, Andrej Stefanović i Nikola Diklić.

Grupa od svog formiranja izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova Cigani lete u nebo, Moja slatka umiljata zver i drugih. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.

Od 1983. do 1990. godine bend je objavio tri albuma, od kojih dva zlatna. Osvojio je i nagradu “Orfej” za najbolju ploču po izboru JRT-a, kao i nagradu na takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslavije. Zapažene nastupe imala je i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Predstavljala je Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. u Londonu, gde je dobila više priznanja i pohvala.

Poslednjih godinu dana je održala nekoliko izvanrednih koncerata, među kojima se ističe koncert u okviru BELEF-a u Kapetan Mišinom zdanju pred rekordnim brojem posetilaca, kao i koncert u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Bend danas čine Bosnić, Uzelac, Nikolić, Stefanović i Simonović.

Preporuka

SIN

Atelje 212

Komad „Sin“ pažnju usmerava na porodične odnose i adolescentsku depresiju sina koji pati nakon razvoda svojih roditelja. Pisac vešto i…

DIVLJE MESO

Beogradsko dramsko pozorište

Goran Stefanovski
Divlje meso
Reditelj: Jagoš Marković

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati