BELEF 2019 - ILIJA MARINKOVIĆ I ZARIFA ALI - ZADA

Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu, Azerbejdžan. Diplomirala je na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, a magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Pavla Mesnera.  više

Opis Umetnici
BELEF 2019 - ILIJA MARINKOVIĆ I ZARIFA ALI - ZADA

Petak, 5. jul
Vojni muzej u 21 čas
 
KONCERT ILIJE MARINKOVIĆA I ZARIFE ALI-ZADE


Zarifa Ali-zade je rođena u Bakuu, Azerbejdžan. Diplomirala je na Državnom konzervatorijumu U. Gadžibekov u Bakuu, a magistrirala na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, u klasi profesora Pavla Mesnera.

Svirala je kao solista i kamerni izvođač u Azerbejdžanu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Grčkoj, Francuskoj i drugim zemljama. Snimala je za radio i TV stanice Bakua, Moskve, Beograda, Novog Sada i Skoplja. Kao solista nastupila je sa orkestom  RTS-a na Međunarodnoj tribini kompozitora sa delom Duo simboliko Milane Stojadinović-Milić.

Sarađivala je sa istaknutim  muzičarima kao što su Nemanja Radulović, Marko Josifoski, Rafael Kretijen (Francuska), Galina Bojko (Rusija), Jasmina Trumbetaš, Dunja Simić i mnogi drugi. Na Međunarodnom takmičenju violinista Vijenjavski-Lipinski u Lublinu (Poljska) dobila je specijalnu nagradu za najbolju klavirsku saradnju.
Učestvovala je na festivalima Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS), Niške muzičke svečanosti (NIMUS), Međunarodna tribina kompozitora, Budva-grad teatar. U 2001. godini snimila je integralni snimak Betovenovih sonata za klavir i violinu sa violinistom Markom Josifoskim za Produkciju gramofonskih ploča RTS–a.

Radi kao redovni profesor na Katedri za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu.


Ilija Marinković, nekadašnje “čudo od deteta”, počeo je sa pet godina da svira violinu, a sa devet postao najmlađi student u istoriji Bečke akademije. Osvojio je mnogobrojne svetske nagrade: Krajsler, Sarasate, Vijenjavski, Vioti, Mocart, Brams i druge.

Nastupao je kao solista sa vodećim svetskim dirigentima i orkestrima – Zubin Mehta, Pletnjov, Temirkanov, Lorin Mazel, Gati, u saradnji sa orkestrima, među kojima su Milanska skala, Moskovska filharmonija, Radio Televizija Torino, Santa Čečilija, RTV Madrid, Londonska filharmonija, Berlinski kamerni i Bečki simfonijski orkestar.

Delio je scenu sa poznatim umetnicima – Gilšaom Šahamom, Ivrijem Gitlisom, Vladimirom Spivakovom, Jurijem Bašmetom, Lin Harel, Monserat Kabalje, Grejs Bambri, Rikardom Masijem, u najprestižnijim koncertnim dvoranama; bečki Muzikferajn, Velika sala konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, Sal Plejel u Parizu, Linkoln centar i Karnegi hol u NJujorku, Milanska skala, Albert hol u Londonu, Kolarac i Sava centar u Beogradu, i mnogim drugim.

Imao je veliku čast da nastupa pred vodećim svetskim ličnostima kao što su Vladimir Putin, Fransoa Miteran, Volfgang Šisel, papa Jovan Pavle II i papa Benedikt XVI.

Snimao je za diskografske kuće EMI, Soni i Univerzal.

Svira na violini Karlo Antonio Testore iz 1774. godine.

Preporuka

PUČINA

Jugoslovensko dramsko pozorište

Branislav Nušić
P U Č I N A
Adaptacija, režija, scenografija, izbor muzike Egon Savin

Igraju:…

Igra: Andrija Milošević Tekst: Miodrag Karadžić Režija: Jana Maričić Andrija Milošević u urnebesno komičnoj priči o jednom sinu kom mama…

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati